Page 747 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 747
Bölge halkında turizmden elde edilen faydanın arttırılması ve turizmin olumsuz etkilerinin
azaltılmasına yönelik duyarlılık oluşturulmalı (Duran, 2010: 50), gerekirse eğitimler verilmeli,
Toplumun her kesiminde ve özellikle turizm sektöründe sürdürülebilirlik duyarlılığı
oluşturmak üzere Valilik-Belediye-Üniversite destekli bir turizm derneği veya kulübü
kurulmalı ve bu kulüp Erzincan turizmi için duyarlılığı arttırmak üzere eğitimler ve
bilinçlendirme faaliyetleri yapmalı (TÜSİAD, 2012),
Sertifikalı ve eğitimli personel istihdamının özendirilmesi ve sürdürülebilir turizm
eğitimlerinin düzenli olarak verilmesi sağlanmalı ve denetlenmeli (TÜSİAD, 2012),
Özel sektörle işbirliği;
Ergan Dağı ve çevresinde turizme konu olan kaynakların –doğal, sosyal ve kültürel-
sürdürülebilir kullanımı ve korunmasıyla uzun dönemli iş alanlarının oluşturulması için özel
sektörle işbirliğine gidilmeli (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
Ergan Dağındaki mevcut ve yapılacak yatırımlarda aşırı tüketim ve atıkların azaltılması ile
yatırım aşaması ve sonrasında turizm kalitesine katkı sağlayacak bir sistem kurulmalı (Garrod
ve Fyall, 2002: 202),
Ergan Dağında yapılacak ve mevcut turizm işletmelerinin atık azaltımı, enerji verimliliği, su
kaynaklarının ve hava kalitesinin korunması faaliyetlerini dikkate alması sağlanmalı
(Kahraman ve Türkay, 2012: 149),
Turizm yapısı gereği pek çok sanayi koluyla ilişkili olduğundan, sürdürülebilir turizm
uygulamaları sektörün bağlantılarının bulunduğu diğer alanların da sürdürülebilirlik
çerçevesinde ele alınmalı (TÜSİAD, 2012),
Tüm turizm işletmelerinde çevre dostu yönetim anlayışı benimsetilmeli,
Doğal Çevre ve Sürdürülebilirlik;
Yöresel mimari yapıların korunması, ortak yaşam alanlarında, sokak ve caddelerde temizlik ve
hijyen kurallarına özen gösterilmeli(Selvi ve Şahin, 2012: 35),
Ergan Dağı ve çevresinin yatırım alanı verimli ve ekolojik dengeye uygun olarak kullanılmalı,
Yerel yönetim sürdürülebilir turizm için bölgenin enerji, su ve geri dönüşüm alt yapısını
tamamlamalı (TÜSİAD, 2012),
Ergan Dağı ve çevresinin mevcut doğal manzarasına ve ekolojik dengesine uyumlu olarak
turizm gelişimini sağlanmalı (Prosser, 1994’den aktaran Pepper, 1999: 179),
Ergan dağı ve çevresinde uzun vadede sürdürülebilir turizm gelişimi için doğal, kültürel ve
sosyal çeşitliliğin korunmalı ve geliştirilmeli (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
Yerel yönetimlerin çalışmaları turizmle bütünleştirilmeli ve yapılacak çalışmalarda çevresel
etki değerlendirilmeleri ve analizleri yapılmalı (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
731
azaltılmasına yönelik duyarlılık oluşturulmalı (Duran, 2010: 50), gerekirse eğitimler verilmeli,
Toplumun her kesiminde ve özellikle turizm sektöründe sürdürülebilirlik duyarlılığı
oluşturmak üzere Valilik-Belediye-Üniversite destekli bir turizm derneği veya kulübü
kurulmalı ve bu kulüp Erzincan turizmi için duyarlılığı arttırmak üzere eğitimler ve
bilinçlendirme faaliyetleri yapmalı (TÜSİAD, 2012),
Sertifikalı ve eğitimli personel istihdamının özendirilmesi ve sürdürülebilir turizm
eğitimlerinin düzenli olarak verilmesi sağlanmalı ve denetlenmeli (TÜSİAD, 2012),
Özel sektörle işbirliği;
Ergan Dağı ve çevresinde turizme konu olan kaynakların –doğal, sosyal ve kültürel-
sürdürülebilir kullanımı ve korunmasıyla uzun dönemli iş alanlarının oluşturulması için özel
sektörle işbirliğine gidilmeli (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
Ergan Dağındaki mevcut ve yapılacak yatırımlarda aşırı tüketim ve atıkların azaltılması ile
yatırım aşaması ve sonrasında turizm kalitesine katkı sağlayacak bir sistem kurulmalı (Garrod
ve Fyall, 2002: 202),
Ergan Dağında yapılacak ve mevcut turizm işletmelerinin atık azaltımı, enerji verimliliği, su
kaynaklarının ve hava kalitesinin korunması faaliyetlerini dikkate alması sağlanmalı
(Kahraman ve Türkay, 2012: 149),
Turizm yapısı gereği pek çok sanayi koluyla ilişkili olduğundan, sürdürülebilir turizm
uygulamaları sektörün bağlantılarının bulunduğu diğer alanların da sürdürülebilirlik
çerçevesinde ele alınmalı (TÜSİAD, 2012),
Tüm turizm işletmelerinde çevre dostu yönetim anlayışı benimsetilmeli,
Doğal Çevre ve Sürdürülebilirlik;
Yöresel mimari yapıların korunması, ortak yaşam alanlarında, sokak ve caddelerde temizlik ve
hijyen kurallarına özen gösterilmeli(Selvi ve Şahin, 2012: 35),
Ergan Dağı ve çevresinin yatırım alanı verimli ve ekolojik dengeye uygun olarak kullanılmalı,
Yerel yönetim sürdürülebilir turizm için bölgenin enerji, su ve geri dönüşüm alt yapısını
tamamlamalı (TÜSİAD, 2012),
Ergan Dağı ve çevresinin mevcut doğal manzarasına ve ekolojik dengesine uyumlu olarak
turizm gelişimini sağlanmalı (Prosser, 1994’den aktaran Pepper, 1999: 179),
Ergan dağı ve çevresinde uzun vadede sürdürülebilir turizm gelişimi için doğal, kültürel ve
sosyal çeşitliliğin korunmalı ve geliştirilmeli (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
Yerel yönetimlerin çalışmaları turizmle bütünleştirilmeli ve yapılacak çalışmalarda çevresel
etki değerlendirilmeleri ve analizleri yapılmalı (Garrod ve Fyall, 2002: 202),
731