Page 75 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 75
İklim değişikliği konulu çalışma ve faaliyetlerde turizm konusuna da yer verilmeli,
oluşturulacak olan komisyonlarda turizm ile ilgili kamu ve özel sektörün yer alması
sağlanmalıdır.
İklim değişikliğine karşı oluşturulacak olan alternatif turizm çeşitleri belirlenmeli ve gereken
teşviklerin yapılması sağlanmalıdır.
Turizm sektöründe enerji tüketimi az olan ve atık üretimi düşük seviyede olan işletmeler
teşvik edilmeli ve ödüllendirilmelidir.
Makro düzeyde yerel halk, mikro düzeyde ise işletme sahipleri, yöneticileri ve çalışanları
iklim değişikliği ile ilgili konularda düzenlenen eğitimlere katılmalı ve bu konuda
bilinçlendirilmeleri sağlanmalıdır.
İşletmeler, hem kısa vadede hem de uzun vadede kendi çevre politikalarını ve eylem planlarını
oluşturmalıdır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çevreye Duyarlılık Kampanyası kapsamında çevre dostu
işletmelere verdiği Yeşil Yıldız’a sahip olmak için işletmeler tarafından çalışmalar
yapılmalıdır.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’nun Yaşanılabilir Çevre Projesi kapsamında
çevre dostu işletmelere verdiği Beyaz Yıldız’a sahip olmak için işletmeler tarafından
çalışmalar yapılmalıdır.
Ağaçlandırma çalışmaları için kampanyalar düzenlenmeli ve bu kampanyalara bir standart
getirilerek sürekliliği sağlanmalıdır.
İklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları için işletmeler bütçelerinden pay ayırmalıdır.
İşletmeler ürünleri satın alma kriterlerini belirlerken yalnızca ürünün maliyetine değil, ürünün
çevre dostu özelliklere sahip olup olmamasına da dikkat etmelidir.
KAYNAKÇA
AKAT, Ömer; (2000), Turizm İşletmeciliği. (2.Baskı). İstanbul: Ekin Kitapevi.
BÜRKİ, Rolf, Hans ELSASSER ve Bruno ABEGG; (2003), Climate Change – Impacts on Tourism
Industry in Mountain Areas, 1st International Conference on Climate Change and Tourism,
9-11 April, Djerba, Tunisia.
ÇILGIN YAMANOĞLU, Göknil; (2006), “Türkiye’de Küresel Isınmaya Yol Açan Sera Gazı
Emisyonlarındaki Artış İle Mücadelede İktisadi Araçların Rolü”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
DEMİR, Cengiz ve Aydın ÇEVİRGEN; (2006), Turizm ve Çevre Yönetimi. (1.Baskı) Ankara:
Nobel Yayın Dağıtım.
61
oluşturulacak olan komisyonlarda turizm ile ilgili kamu ve özel sektörün yer alması
sağlanmalıdır.
İklim değişikliğine karşı oluşturulacak olan alternatif turizm çeşitleri belirlenmeli ve gereken
teşviklerin yapılması sağlanmalıdır.
Turizm sektöründe enerji tüketimi az olan ve atık üretimi düşük seviyede olan işletmeler
teşvik edilmeli ve ödüllendirilmelidir.
Makro düzeyde yerel halk, mikro düzeyde ise işletme sahipleri, yöneticileri ve çalışanları
iklim değişikliği ile ilgili konularda düzenlenen eğitimlere katılmalı ve bu konuda
bilinçlendirilmeleri sağlanmalıdır.
İşletmeler, hem kısa vadede hem de uzun vadede kendi çevre politikalarını ve eylem planlarını
oluşturmalıdır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çevreye Duyarlılık Kampanyası kapsamında çevre dostu
işletmelere verdiği Yeşil Yıldız’a sahip olmak için işletmeler tarafından çalışmalar
yapılmalıdır.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’nun Yaşanılabilir Çevre Projesi kapsamında
çevre dostu işletmelere verdiği Beyaz Yıldız’a sahip olmak için işletmeler tarafından
çalışmalar yapılmalıdır.
Ağaçlandırma çalışmaları için kampanyalar düzenlenmeli ve bu kampanyalara bir standart
getirilerek sürekliliği sağlanmalıdır.
İklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları için işletmeler bütçelerinden pay ayırmalıdır.
İşletmeler ürünleri satın alma kriterlerini belirlerken yalnızca ürünün maliyetine değil, ürünün
çevre dostu özelliklere sahip olup olmamasına da dikkat etmelidir.
KAYNAKÇA
AKAT, Ömer; (2000), Turizm İşletmeciliği. (2.Baskı). İstanbul: Ekin Kitapevi.
BÜRKİ, Rolf, Hans ELSASSER ve Bruno ABEGG; (2003), Climate Change – Impacts on Tourism
Industry in Mountain Areas, 1st International Conference on Climate Change and Tourism,
9-11 April, Djerba, Tunisia.
ÇILGIN YAMANOĞLU, Göknil; (2006), “Türkiye’de Küresel Isınmaya Yol Açan Sera Gazı
Emisyonlarındaki Artış İle Mücadelede İktisadi Araçların Rolü”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
DEMİR, Cengiz ve Aydın ÇEVİRGEN; (2006), Turizm ve Çevre Yönetimi. (1.Baskı) Ankara:
Nobel Yayın Dağıtım.
61