Page 500 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 500
ulaması, su tasarruf ve verimlilik sistemleri, bisiklet park yerleri, açık alanların olabildiği kadar
geniĢ tutulması ve iyileĢtirilmiĢ soğutma yönetimi gibi özelliklere sahip bulunmaktadır. ĠĢletmenin
LEED kriterlerine göre gerçekleĢtirdiği diğer çalıĢmalar da aĢağıda yer almaktadır.

i.Bölgesel Öncelik Kredileri: Yerel ekonomiyi desteklemek ve yakıt tüketimi kaynaklı
çevre kirliliğini önlemek için proje maliyetinin %30‟u yerel malzemelerden tercih edilmiĢtir.
ĠĢletmenin bulunduğu Sütlüce‟den, Ġstanbul‟un iĢ merkezlerinin odak noktasında olan Taksim‟e
shuttle servis hizmeti sağlanmaktadır.

ii. İnovasyon: ĠĢletmenin, doğal taĢlar ve ahĢap renkler ile tasarlanan mimari yapısı, farklı
malzemelerin çevre ile uyumuna güzel bir örnek teĢkil etmektedir. DıĢ görünümündeki teknoloji ve
kullanılan malzemeler, iĢletmenin çevresi ile büyük bir uyum yakalamasını ve görünmez otel
olarak adlandırılmasını sağlamıĢtır. Otelde, 24 saat açık bir iĢ merkezi, tüm alanlarda kablosuz
internet eriĢimi, uzaktan yazdırma imkânı, yumuĢaklık seviyesi ayarlanabilen “garden sleep”
yataklar ve Herman Miller tarafından tasarlanmıĢ ergonomik Mirra sandalyeleri bulunuyor.
Toplantı salonlarında ise birinci sınıf görsel-iĢitsel (AV) hizmeti sunulmaktadır.

iii. Su Verimliliği: Su tüketimini azaltmak için peyzaj alanlarında az su tüketen bitkiler ve
damlama sulama yöntemi tercih edilerek, bitki sulamasında %67 oranında tasarruf sağlanmıĢtır.
Bina içi su tüketiminde düĢük akıĢlı klozetler ve sensörlü bataryalar kullanılarak Ģebeke suyundan
%40 tasarruf sağlanmıĢtır.

iv. Malzeme ve Kaynaklar: Yerel ekonomiyi desteklemek ve yakıt tüketimi kaynaklı çevre
kirliliğini önlemek için projenin %30‟u yerel malzemelerden tercih edilmiĢtir. Konaklama
iĢletmesinin inĢası sırasında Ģantiyeden çıkan çöp ve atık maddeler, ayrıĢtırılarak ve geri
dönüĢtürülerek çevreye verilen zarar da en aza indirilmiĢtir. Ġç mekânlarda, kullanılan inĢaat
malzemeleri seçilirken, zararlı uçucu organik bileĢen (VOC) değerlerine göre değerlendirilmiĢtir.

v. İç Mekan Kalitesi: Mimari açıdan otelin projesinde gün ıĢığı ve manzaradan daha fazla
yararlanmak amacıyla tasarımlar yapılmıĢ, gün ıĢığı alan yaĢam alanlarının oranı %80, manzara
gören alanlar ise %90 oranına kadar çıkarılmıĢtır (YeĢil Bina Dergisi, 2012: 36-39;
www.amplio.com.tr, 2015). Binanın ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemi için otomasyon
programları kullanılmıĢ, sistem içerisinde kullanılan gazlardan ozon tabakasına zarar vermeyen ve
küresel ısınmaya en az etki edecek olanları tercih edilmiĢ ısı ve soğutmadaki kayıpları önlemek için
yüksek performanslı dıĢ cephe kaplaması ve kaliteli camlar tercih edilmiĢtir. Hareketliliği yüksek
alanlarda personelin sağlığı için havalandırmayı ve ortamın karbondioksit oranını kontrol altında
tutan sistemler kullanılmıĢtır (Ekoyapı, 2012: 95). Haliç yönüne bakan ve çeĢitli kotlara oturan
teraslara sahip olan otelin restoran, bar ve toplantı salonları, zemin ve asma katlarda yer alarak aynı
yönlere bakan panoramik mekânlar olarak düzenlenmiĢtir. ĠĢletmedeki odaların %70‟i Haliç
yönüne bakacak Ģekilde konumlandırılırken, bu odalar kademelenerek manzaraya açılacak Ģekilde
kat planlarında yer almıĢtır. Aynı zamanda cephenin hareketlenmesi amacıyla üst katlarda teras

486
   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505