Page 390 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 390
iĢiminin sağlanması için “yerel destinasyon yönetim örgütü” oluĢturulmalıdır. Ev sahibi toplumun
sürdürülebilirlik konusunda yeterli farkındalık düzeyine sahip olmadığı, farkındalık düzeyinin
arttırılması için bazı çalıĢmalar yürütülse de bunların artması gerektiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Destinasyonda yürütülen faaliyetlerle ilgili teknik ve finansal desteğin yetersiz olduğu belirlenmiĢtir.
Destinasyonda yerel yönetim örgütü oluĢturulursa gerçekleĢtirilen faaliyetlerle ilgili de düzenli veri
elde edilebilecektir. Böylece faaliyetler projelenerek üniversite, kalkınma ajansı ve yerel
yönetimlerden teknik ve finansal destek sağlanabilecektir.
Destinasyon çekicilikleri açısından genel durumun olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Ziyaretçilerin hassas alan farkındalığı ile ilgili de herhangi bir veriye de ulaĢılamamıĢtır. Bölgede
ziyaretçi danıĢma merkezi kurulmalı ve gelen ziyaretçilere bölgeden ayrılmadan ziyaretçi memnuniyet
anketi uygulanmalıdır. Aynı zamanda destinasyon çekiciliklerinin tanıtımı ile ilgili hazırlanan
materyallerin yetersizliği ve hedef pazar çalıĢmalarının olmadığı sonuçlarına ulaĢılmıĢtır. Bölgede
öncelikle hedef pazar belirleme çalıĢması yapılarak ardından belirlenen hedef pazarın özellikleri
doğrultusunda bölgenin çeĢitli tanıtıcı görselleri hazırlanarak ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı
sağlanmalıdır.
Mevcut potansiyel risk açısından bölgede en büyük risk sıvı ve katı atıklardır. Acilen katı atık
depolama ve çöp arıtma sistemi kurulmalıdır. Yine atık su arıtma tesisinin kurulması önem
taĢımaktadır. Kanalizasyon çalıĢmaları tamamlanmalı ve fosseptik çukurları iyileĢtirilmelidir.
Mevcut durum itibari ile ZTM‟nde yapılanan turizm endüstrisinin sürdürülebilir turizm
kriterleri açısından oldukça zayıf olduğu ortadadır. Ancak destinasyonda henüz bir yoğunluk
olmadığından kaynakların bozulması ya ada kaybolması gibi bir durumla karĢı karĢıya değildir. Ancak
bir an önce belirtilen öneriler doğrultusunda sürdürülebilir turizm planlaması yapılmalıdır.
KAYNAKÇA
AZĠZĠ, Hamid; BIGLARI, Mahdiand JOUDI, Pouya; (2011), “Assessment The Feasibility Of
Sustainable Tourism In Urban Environments Employing The Cumulative Linear Model”,
Procedia Engineering, 21, pp. 24-33.
BEYHAN, ġ. Gülin ve ÜNÜGÜR, S. Mete; (2005), “ÇağdaĢ Gereksinmeler Bağlamında
Sürdürülebilir Turizm Ve Kimlik Modeli”, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık,
Planlama ve Tasarım Dergisi, 4(2), ss. 79-87.
DELGADO, A. Torresand PALOMEQUE, F. Lopez; (2014), “Measuring Sustainable Tourism At The
Municipal Level”, Annals of Tourism Research, 49, pp. 122-137.
DEMĠR, Cengiz ve ÇEVĠRGEN, Aydın; (2006), Ekoturizm Yönetimi, Birinci Baskı, Nobel Yayın
Dağıtım, Ankara.
GHADERI, Zahedand HENDERSON, C. Joan; (2013), “Japanese Tsunami Debris And The Threat To
Sustainable Tourism In The Hawaiian Islands”, Tourism Management Perspectives, 8, pp.
98-105.
376
sürdürülebilirlik konusunda yeterli farkındalık düzeyine sahip olmadığı, farkındalık düzeyinin
arttırılması için bazı çalıĢmalar yürütülse de bunların artması gerektiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Destinasyonda yürütülen faaliyetlerle ilgili teknik ve finansal desteğin yetersiz olduğu belirlenmiĢtir.
Destinasyonda yerel yönetim örgütü oluĢturulursa gerçekleĢtirilen faaliyetlerle ilgili de düzenli veri
elde edilebilecektir. Böylece faaliyetler projelenerek üniversite, kalkınma ajansı ve yerel
yönetimlerden teknik ve finansal destek sağlanabilecektir.
Destinasyon çekicilikleri açısından genel durumun olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Ziyaretçilerin hassas alan farkındalığı ile ilgili de herhangi bir veriye de ulaĢılamamıĢtır. Bölgede
ziyaretçi danıĢma merkezi kurulmalı ve gelen ziyaretçilere bölgeden ayrılmadan ziyaretçi memnuniyet
anketi uygulanmalıdır. Aynı zamanda destinasyon çekiciliklerinin tanıtımı ile ilgili hazırlanan
materyallerin yetersizliği ve hedef pazar çalıĢmalarının olmadığı sonuçlarına ulaĢılmıĢtır. Bölgede
öncelikle hedef pazar belirleme çalıĢması yapılarak ardından belirlenen hedef pazarın özellikleri
doğrultusunda bölgenin çeĢitli tanıtıcı görselleri hazırlanarak ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı
sağlanmalıdır.
Mevcut potansiyel risk açısından bölgede en büyük risk sıvı ve katı atıklardır. Acilen katı atık
depolama ve çöp arıtma sistemi kurulmalıdır. Yine atık su arıtma tesisinin kurulması önem
taĢımaktadır. Kanalizasyon çalıĢmaları tamamlanmalı ve fosseptik çukurları iyileĢtirilmelidir.
Mevcut durum itibari ile ZTM‟nde yapılanan turizm endüstrisinin sürdürülebilir turizm
kriterleri açısından oldukça zayıf olduğu ortadadır. Ancak destinasyonda henüz bir yoğunluk
olmadığından kaynakların bozulması ya ada kaybolması gibi bir durumla karĢı karĢıya değildir. Ancak
bir an önce belirtilen öneriler doğrultusunda sürdürülebilir turizm planlaması yapılmalıdır.
KAYNAKÇA
AZĠZĠ, Hamid; BIGLARI, Mahdiand JOUDI, Pouya; (2011), “Assessment The Feasibility Of
Sustainable Tourism In Urban Environments Employing The Cumulative Linear Model”,
Procedia Engineering, 21, pp. 24-33.
BEYHAN, ġ. Gülin ve ÜNÜGÜR, S. Mete; (2005), “ÇağdaĢ Gereksinmeler Bağlamında
Sürdürülebilir Turizm Ve Kimlik Modeli”, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık,
Planlama ve Tasarım Dergisi, 4(2), ss. 79-87.
DELGADO, A. Torresand PALOMEQUE, F. Lopez; (2014), “Measuring Sustainable Tourism At The
Municipal Level”, Annals of Tourism Research, 49, pp. 122-137.
DEMĠR, Cengiz ve ÇEVĠRGEN, Aydın; (2006), Ekoturizm Yönetimi, Birinci Baskı, Nobel Yayın
Dağıtım, Ankara.
GHADERI, Zahedand HENDERSON, C. Joan; (2013), “Japanese Tsunami Debris And The Threat To
Sustainable Tourism In The Hawaiian Islands”, Tourism Management Perspectives, 8, pp.
98-105.
376