Page 492 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 492
I. KONAKLAMA ĠġLETMELERĠNDE YEġĠL UYGULAMALAR
Turizm sektörü ürün ve hizmet üretimleri sırasında çevresel kaynakları kullanırken, aynı
zamanda varlığının temel koĢullarından biri olan bu kaynakları korumak zorundadır (Demir ve
Çevirgen, 2006: 133). Ancak günümüzde dünyanın geleceğini tehdit eden küresel iklim değiĢikliğinin
en önemli aktörleri yapı, turizm ve ulaĢım sektörleridir. Dünya Turizm Örgütü‟nün 2013 yılı
verilerine göre dünya genelinde 1,087 milyon kiĢi turizm hareketliliğine katılmıĢtır (UNWTO, 2014:
2). Bu sayının 2020 yılında 1,5 milyar kiĢiye (Sarıçay, 2014; Akın vd., 2012: 66) ve turizm gelirlerinin
de 2 trilyon $ olacağına iliĢkin tahminler (Yıldız, 2011: 54) göz önüne alındığında turizm sektörünün
bir bütün olarak çevre üzerinde yarattığı tehditlerin giderek arttığı söylenebilir. Dünya geneline
bakıldığında yapılar, temiz su kaynaklarının %17‟sinin, orman ürünlerinin %25‟inin ve enerji
kaynaklarının %40‟ının tüketiminden sorumludur. Yapılan araĢtırmalar göstermiĢtir ki, turizm hizmeti
veren yapılar da %21 gibi bir pay ile bu tüketime ortak olmaktadır (Canbay, 2012: 70). Atmosfer
üzerindeki küresel ısınmanın %4,6‟sında turizm sektörünün payı olduğu da çeĢitli araĢtırmalarda
vurgulanmaktadır. Bu oran pek dikkate alınmayacak bir pay gibi görünse de, turizm sektörünün olağan
seyrinde devam etmesi sonucunda 2035 yılında %130 oranında artacağı (TÜSĠAD, 2012: 18) ve
yaklaĢık %13 seviyelerine ulaĢacağı öngörülmektedir.

4% 3% Havayolu

21% Otomobil
Konaklama
40%

32% Etkinlikler
Diğer

ġekil 1: Turizm Amaçlı GerçekleĢtirilen Faaliyetlerden OluĢan CO2 Salımı

Kaynak: UNWTO&UNEP, 2008: 34 (Ġklim DeğiĢikliği ve Turizm raporundan uyarlanmıĢtır).

ġekil 1‟de görüldüğü üzere, turizm sektöründe ulaĢtırma sektörünün toplamının ozon tabakası
ve iklim değiĢikliğine fazlaca olumsuz katkı yaptığı görülmektedir. Diğer taraftan konaklama
iĢletmelerinin de, yeĢil uygulamalar ile sorumlu olduğu karbon salımını azaltması gerektiği ortadadır.
Konaklama iĢletmeleri tarafından gerçekleĢen karbondioksit salım oranı içerisinde barlarda,
restoranlarda ve havuz gibi alanlardaki ısıtma-soğutma sistemleri, klimalar vb. genel olarak enerji
ağırlıklı cihazlar ilk sırada gelmektedir. ĠĢletmenin büyüklüğü ve konumu da karbon salımı ve küresel
ısınma üzerinde sahip olunan pay da etkilidir. Ayrıca müzeler, temalı parklar, festival etkinlikleri, fuar
ve sanatsal etkinlikler ile alıĢveriĢ mekânları da çeĢitli miktarlarda sera gazı salımına katkıda
bulunmaktadır (http://sdt.unwto.org).

478
   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497