Page 667 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 667
Mevsimsellik ve sürdürülebilirlik konularının birlikte düĢünülmesi ve değerlendirilmesi turizm
sektörünün geliĢimi ve geleceği için yeni olanaklar anlamına gelebilir. Bu bağlamda turizmde
mevsimsellik olgusu, sürdürülebilir geliĢimle iliĢkilendirilerek farklı yönleriyle araĢtırılmaya devam
edilmelidir. Özellikle farklı ürünler ve farklı pazarların mevsimsel karakterleri ortaya konulmak
suretiyle daha isabetli geliĢim kararları verilebilir. AraĢtırmalar, sektör açısından engel olarak görülen
olumsuzlukların giderilmesi açısından daha sağlıklı kararların alınmasında etkin rol üstlenecektir. Öte
yandan mevsimsellik ve sürdürülebilirlik; ekonomik, ekolojik ve sosyolojik açıdan ayrı ayrı
incelenmeli ve tartıĢılmalıdır (Sarı ve Yabancı, 2014: 429).

Mevsimsellik ve sürdürülebilirlik iliĢkilerine bakıldığında sürdürülebilirlik, dengeyi
yakalamayı hedeflemektedir. Bu sebeple mevsimsellik, sürdürülebilirliğin açısından bakıldığında
süreklilikten çok bir hızlı ve kısa süreli tüketim olarak görünmektedir. Sürdürülebilirlik; ekonomik,
çevresel ve sosyokültürel dengelerin ideal Ģekilde sağlanmasını gerektirir. Mevsimselliğin ise, mevcut
durumda, bu dengeleri sağlamaktan çok sarstığı görülmektedir. Öte yandan sürdürülebilirlik,
mevsimselliğin yönetimi için bir kılavuz niteliği taĢıyabileceği gibi mevsimselliğin olumsuz etkilerinin
azaltılması için de rehberlik edebilir. Sürdürülebilirlik aynı zamanda, mevsimselliğe yönelik hafifletici
eylemlerin gerçekleĢtirilebilmesi için bir olanak sunmaktadır. Bu bakımdan turizmde, mevsimselliğin
minimize edilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlaması için yapılacak çalıĢmaların aynı yönde ilerlemesi
gerekmektedir. Çözüm sağlanamaması durumunda çok farklı ve çeĢitli sorunların yaĢanması
kaçınılmaz olacaktır. Mevsimselliğin devam etmesi, sektörde ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel
sıkıntıların sürmesi anlamına gelecektir. Sonuçta ilk bakıĢta, mevsimsellik ve sürdürülebilirlik
arasındaki iliĢkiler, “iyi” ya da “kötü” , “olumlu” veya “olumsuz” gibi kesin bir nitelemeyle ifade
etmek oldukça güçtür. Görüldüğü üzere, mevsimsellik bazen sürdürülebilir geliĢime katkı sağlarken,
bazen engel teĢkil etmektedir. Konunun belirsiz görüntüsünün giderilmesi, konunun farklı boyutlarıyla
değiĢik araĢtırmalarla ele alınmasına bağlıdır.

KAYNAKÇA

BAUM, Tom ve LUNDTORP, Svend; (2001), Seasonality in Tourism: An Introduction, Oxford:
Pergamon – Elsevier Science, ss. 1- 4.

BAUM, Tom ve LAURA, Hagen; (1999), “Responses To Seasonality: The Experiences Of Peripheral
Destinations”, The International Journal Of Tourism Research, 1(5), September/October,
ss. 299-312.

BULGAN, Gülay ve SOYBALI, Hasan Hüseyin; (2011), Antalya Belek Bölgesindeki BeĢ Yıldızlı
Otel ĠĢletmelerinde DüĢük Sezonda Konaklayan Alman MüĢterilerin Hizmet Beklentilerinin
ve Memnuniyet Düzeylerinin Değerlendirilmesi, Journal of Yaşar University, 21 (6) Ocak,

ss.3572-3597.

653
   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672