Page 628 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 628
nırlı kaldığından dokumacılık faaliyetleri çok azalmıĢtır. Topraktan çanak çömlek yapımı (pileki) ise
az da olsa sürdürülmektedir.

Ardanuç yöresinde doğadan toplanarak elde edilen gıda üretimi (pancar otu, kuĢburnu, ısırgan
otu, çaĢır otu, kımıotu, ateĢ dikeni, çuha çiçeği, mayasıl otu, adaçayı ve ıhlamur) ve tarımsal üretim
oldukça çeĢitlilik göstermektedir. Yöresel yiyecek içecekler organik olarak üretilmekte, saklanmakta
ve yerel pazarlarda satıĢa sunulmaktadır. Bitkiler yetiĢtikleri dönemlerde toplanarak taze iken
yemekleri yapılır, kurutularak muhafaza edilir veya turĢu ve reçel yapılarak tüketilir. Ayrıca dut
pekmezi, dut pestili ve kızılcık ekĢisi hem ailelerin tüketimi, hem de satıĢı için hazırlanmaktadır.

Fotoğraf 1. Ardanuç Miras Turizmi Kaynaklarından Görünümler
Turizmin temel arz kaynakları içerisinde Ardanuç ilçesinin baĢlıca kültürel çekicilikleri ele
alınmıĢtır. Yine turizmin temel unsurlarından bir diğeri olan konaklama imkânları Ardanuç ilçesinde
yetersiz olmakla birlikte, konaklama hizmeti veren Ceyhan Palas ve Ürün Otel olmak üzere iki adet
otel bulunmaktadır. UlaĢım konusunda ise daha önce de belirtildiği üzere büyük ulaĢım merkezlerine
uzak olması ve ana yollara göre sapada kalması açısından dezavantajlara sahiptir. Ancak yöre,
kültürel ve tarihsel değerler potansiyeli kapsamında tur güzergâhlarına dâhil edilmesi durumunda
avantajlar elde edebilecektir.
SONUÇ VE DEĞERLENDĠRME
Ardanuç’a gelen turistler daha çok tarihi yapılara ilgi göstermektedirler. Gelen yabancı
turistler genellikle Gürcistan ve Almanya'dan gelmekte olup, 2014 temmuz ayı verilerine göre
konaklayan yabancı turist sayısı 77 kiĢidir. Yerli turistler ise hem kültürel turizm kaynaklarını görmek,
hem de festival dönemlerinde Ģenliklere katılmak için gelmektedirler. Türkiye’nin farklı yörelerinden

614
   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633