Page 624 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 624
kseltilere kadar çıkmaktadır. Ġlçenin yıllık ortalama sıcaklığı 12,8 °C ve yıllık yağıĢ ortalaması
435,7 mm’dir. Bu durum yörede sarıçam, göknar, ladin türlerinden oluĢan zengin bir floranın
geliĢmesini sağlamıĢtır. Ġklim ve arazi Ģartları sahanın temel ekonomik faaliyetleri olan tarım ve
hayvancılık için uygun ortamlar oluĢturmaktadır. Ġlçe nüfusu mevsimsel olarak değiĢiklik göstermekle
birlikte, 2014 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 11160 kiĢiden oluĢmaktadır.

Harita 1. ÇalıĢma alanının lokasyon haritası
MATERYAL VE METOT

ÇalıĢma, Artvin ilinin Ardanuç ilçesindeki turizm potansiyelinin ortaya konulması,
değerlendirilmesi, tanıtımı ve sürdürülebilirlik yönüyle kırsal kalkınmaya katkıda bulunması amacıyla
hazırlanmıĢtır. ÇalıĢmada, temel materyal olarak Türkiye topoğrafya haritalarının 1:25.000 ölçekli
topoğrafya paftaları ile sahanın doğal ve beĢeri ortam özellikleri konusunda yakın çevrede yapılmıĢ
çalıĢmalar ve ilgili literatürden faydalanılmıĢtır. Gezi-gözlem ve mülakat yöntemlerine dayalı olarak
ele alınan çalıĢmadaki tematik haritalar CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) tekniklerinden yararlanılarak
hazırlanmıĢtır. Diğer yandan sahaya farklı tarihlerde sistematik bir Ģekilde arazi çalıĢmaları
gerçekleĢtirilerek veriler toplanmıĢtır. Hem büro, hem de saha çalıĢmalarından elde edilen bulguların
sahanın kültür turizmi potansiyelinin ortaya konulması, kırsal kalkınmada kültür turizminin payının
artırılması, miras kaynaklarının koruma, kullanma ve sürdürülebilirliği açısından güçlü ve zayıf
yönleri ile bu yönler bakımından oluĢan fırsat ve tehditleri SWOT analiziyle açıklanmaya çalıĢılmıĢtır.
BULGULAR

Dünyada miras değeri en yüksek yerler, doğa ve kültürün etkileĢimiyle oluĢan mekânlardır
(Doğaner, 2003: 3). Bu açıdan Anadolu’nun dünya tarihi boyunca uygarlıkların doğuĢuna, geliĢmesine
ve çöküĢüne sahne olduğu, çok çeĢitli ve zengin kültürel mirası barındırdığı (Emekli, 2005: 103) bir
coğrafya olması, kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olmasına imkân vermiĢtir. Kültür

610
   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629