Page 619 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 619
UÇ VE DEĞERLENDĠRME
Doğu Karadeniz mutfak kültürünün sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere kültürel
güzelliklerinin kaybolmadan aktarılabilmesi için çalıĢmada sunulan öneriler oldukça önem arz
etmektedir. Bu bağlamda kalkınma ajansı, valilikler, üniversiteler, sivil toplum kuruluĢları ve halkında
yer aldığı çalıĢtaylarla bölgeye sağlanacak katkılar anlatılmalı ve destek alınmalıdır.
Bu desteklerin yanı sıra uluslararası ya da ulusal kaynaklı projeler baĢvurulara yapılarak
çalıĢmada sözü geçen faaliyetler için maddi destek alınması gerekmektedir. Alınabilecek olan
destekler sonucunda faaliyete geçirilen projelerin sonuçları ve bölgeye kazandırdıkları Doğu
Karadeniz mutfak kültürünün sürdürülebilirliği için oldukça önemli katkılarda bulunacaktır.
ÇalıĢmanın teorik olarak yapılmıĢ olması çalıĢma sonuçlarının değerlendirilmesinde önemli
görülen sınırlılıklardandır. Bulguların genellenebilmesi için gelecekte yapılacak araĢtırmaların yöre
halkının bu konudaki görüĢlerini ölçmeye yönelik olabileceği gibi yöreye gelen ziyaretçilerin görüĢleri
ölçülerek de konu hakkında kapsamlı sonuçlara ulaĢabilmek mümkündür.
KAYNAKÇA
BÉRARD, Laurence ve Philippe MARCHENAY; (2008), “From Localized Products to
Geographical Indications: Awareness and Action,” Ressources des terroirs – Cultures,
usages, sociétés UMR EcoAnthropologie et Ethnobiologie Centre national de la recherche
scientifique Alimentec - 01000 Bourg-en-Bresse.
BOYNE, Steven; Derek HALL, Fiona WILLIAMS; (2003), “Policy, support and promotion for
foodrelated tourism initiatives: A marketing approach to regional development” Journal of
Travel & Tourism Marketing, Volume 14, Issue 3-4, 131-154.
CĠVELEK, Hülya; (2005), Karadeniz’de Lezzet Yolculuğu, Ġnkılâp Kitapevi, Ġstanbul, 212s.
ÇĠLĠNGĠROĞLU SHIPMAN, Dilistan; (2009), Karadeniz’in Lezzetleri, AnadoluJet Magazin, Eylül,
http://www.anadolujet.com/aj-tr/anadolujet-magazin/2009/eylul/makaleler/karadenizin-
lezzetleri.aspx, EriĢim Tarihi: 20.03.2015.
EVERETT, Sally ve Cara AITCHISON; (2008), “The Role Of Food Tourism Ġn Sustaining Regional
Ġdentity: A Case Study Of Cornwall, South West England” Journal Of Sustainable Tourism,
16.2: 150-167.
FINDIK TANITIM GRUBU, “Türkiye’de Fındık”, http://www.ftg.org.tr/tr/turk-findigi-turkiyede-
findik.html, EriĢim Tarihi: 21.03.2015.
605
Doğu Karadeniz mutfak kültürünün sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere kültürel
güzelliklerinin kaybolmadan aktarılabilmesi için çalıĢmada sunulan öneriler oldukça önem arz
etmektedir. Bu bağlamda kalkınma ajansı, valilikler, üniversiteler, sivil toplum kuruluĢları ve halkında
yer aldığı çalıĢtaylarla bölgeye sağlanacak katkılar anlatılmalı ve destek alınmalıdır.
Bu desteklerin yanı sıra uluslararası ya da ulusal kaynaklı projeler baĢvurulara yapılarak
çalıĢmada sözü geçen faaliyetler için maddi destek alınması gerekmektedir. Alınabilecek olan
destekler sonucunda faaliyete geçirilen projelerin sonuçları ve bölgeye kazandırdıkları Doğu
Karadeniz mutfak kültürünün sürdürülebilirliği için oldukça önemli katkılarda bulunacaktır.
ÇalıĢmanın teorik olarak yapılmıĢ olması çalıĢma sonuçlarının değerlendirilmesinde önemli
görülen sınırlılıklardandır. Bulguların genellenebilmesi için gelecekte yapılacak araĢtırmaların yöre
halkının bu konudaki görüĢlerini ölçmeye yönelik olabileceği gibi yöreye gelen ziyaretçilerin görüĢleri
ölçülerek de konu hakkında kapsamlı sonuçlara ulaĢabilmek mümkündür.
KAYNAKÇA
BÉRARD, Laurence ve Philippe MARCHENAY; (2008), “From Localized Products to
Geographical Indications: Awareness and Action,” Ressources des terroirs – Cultures,
usages, sociétés UMR EcoAnthropologie et Ethnobiologie Centre national de la recherche
scientifique Alimentec - 01000 Bourg-en-Bresse.
BOYNE, Steven; Derek HALL, Fiona WILLIAMS; (2003), “Policy, support and promotion for
foodrelated tourism initiatives: A marketing approach to regional development” Journal of
Travel & Tourism Marketing, Volume 14, Issue 3-4, 131-154.
CĠVELEK, Hülya; (2005), Karadeniz’de Lezzet Yolculuğu, Ġnkılâp Kitapevi, Ġstanbul, 212s.
ÇĠLĠNGĠROĞLU SHIPMAN, Dilistan; (2009), Karadeniz’in Lezzetleri, AnadoluJet Magazin, Eylül,
http://www.anadolujet.com/aj-tr/anadolujet-magazin/2009/eylul/makaleler/karadenizin-
lezzetleri.aspx, EriĢim Tarihi: 20.03.2015.
EVERETT, Sally ve Cara AITCHISON; (2008), “The Role Of Food Tourism Ġn Sustaining Regional
Ġdentity: A Case Study Of Cornwall, South West England” Journal Of Sustainable Tourism,
16.2: 150-167.
FINDIK TANITIM GRUBU, “Türkiye’de Fındık”, http://www.ftg.org.tr/tr/turk-findigi-turkiyede-
findik.html, EriĢim Tarihi: 21.03.2015.
605