Page 614 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 614
RĠġ
Doğu Karadeniz’in Türkiye genelinde turistik gezi ve seyahatlerde ön plana çıkmaya
baĢlaması, bölgenin turizm açısından oldukça çekici bir hal aldığının göstergesi konumundadır.
Turizm kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, turizme hizmet veren unsurların korunması
ve gelecek kuĢaklara aktarılabilmesi açısından oldukça önem taĢımaktadır.
Doğu Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olan yöresel mutfak kültürü Türkiye
genelinde üne kavuĢmuĢ durumdadır. Bu da bölgeyi ziyaret eden kiĢilerin bu lezzetleri tatma ve
deneyimleme talebini ortaya çıkarmaktadır. Doğu Karadeniz mutfak kültürünün doğru bir Ģekilde
aktarılması ve bu kültürün sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, bölgeye has yöresel unsurların
bozulmadan geleceğe taĢınabilmesi açısından kilit önem taĢımaktadır.
I. YÖRESEL MUTFAK KAVRAMI
Yöresel mutfak kavramını; yöreye özgü olan ürünler ile yöresel adetlerin birleĢtirilmesi
sonucu ortaya çıkan, yöre halkı tarafından kendine özgü usullerde piĢirilerek sunulan ve dini ya da
milli duygularla tasarlanan yiyecek ve içeceklerin tamamı olarak tanımlayabiliriz
Bölgenin sahip olduğu iklim Ģartları, coğrafi özellikleri ve karakteristiklerinin, yöre halkı
tarafından harmanlanmasıyla oluĢan bölgeye has yemeklerin oluĢturduğu bir kültür olan yöresel
mutfak öğeleri geçmiĢten günümüze değiĢime uğrayarak gelebildiği gibi bölgede yaĢayan farklı
kültürlerin yorumlamasıyla farklı bir obje olarak ortaya çıkabilmektedir. Ġklim Ģartları yöresel
mutfakların karakterini belirlemede önemli bir faktördür. Mevsimsel Ģartlar yörede yetiĢen sebze ve
meyve çeĢitliliğini ve buna bağlı olarak da yapılan yemeklerin içeriğini ve lezzetini de
etkileyebilmektedir. Ġklimsel olarak sıcak kuĢakta yer alan bölgelerde hafif sebze yemekleri tercih
edilirken soğuk yerlerde daha yağlı ve hayvansal gıdalar tüketilmektedir (ġengül ve Türkay, 2014:2-
3).
Manevi mirasın çekirdeğini oluĢturan yöresel lezzetlerin tüketimi, ziyaretçilere otantik
deneyimler kazandırmaktadır (OkumuĢ ve Diğ.,2007:253). Yöresel yiyeceklerin geliĢmesi ve
yayılması için bir pazar sağlayabilen yerel ürünler, turizm ürününü geliĢtirip güçlendirmektedir
(Boyne ve Diğ. 2003:134). Yöresel ürünleri cazip kılan, onların satıĢlarını etkileyen unsurlar arasında
yerel ürünlerin özgünlüğü, özel bir yerde, belli bir kültürde oluĢması, tarihsel derinlik, beceri, bilgi
birikimi, yeme alıĢkanlığı ve diğer gelenekler gelmektedir (Berard ve Marchenay, 2008:5).
Yöresel mutfak unsurlarının ortaya çıkmasında etkili olan faktörler aĢağıdaki gibi sıralanabilir:
Yöreye has yiyecek içecek ürünleri
Dini etkiler
600
Doğu Karadeniz’in Türkiye genelinde turistik gezi ve seyahatlerde ön plana çıkmaya
baĢlaması, bölgenin turizm açısından oldukça çekici bir hal aldığının göstergesi konumundadır.
Turizm kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, turizme hizmet veren unsurların korunması
ve gelecek kuĢaklara aktarılabilmesi açısından oldukça önem taĢımaktadır.
Doğu Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olan yöresel mutfak kültürü Türkiye
genelinde üne kavuĢmuĢ durumdadır. Bu da bölgeyi ziyaret eden kiĢilerin bu lezzetleri tatma ve
deneyimleme talebini ortaya çıkarmaktadır. Doğu Karadeniz mutfak kültürünün doğru bir Ģekilde
aktarılması ve bu kültürün sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, bölgeye has yöresel unsurların
bozulmadan geleceğe taĢınabilmesi açısından kilit önem taĢımaktadır.
I. YÖRESEL MUTFAK KAVRAMI
Yöresel mutfak kavramını; yöreye özgü olan ürünler ile yöresel adetlerin birleĢtirilmesi
sonucu ortaya çıkan, yöre halkı tarafından kendine özgü usullerde piĢirilerek sunulan ve dini ya da
milli duygularla tasarlanan yiyecek ve içeceklerin tamamı olarak tanımlayabiliriz
Bölgenin sahip olduğu iklim Ģartları, coğrafi özellikleri ve karakteristiklerinin, yöre halkı
tarafından harmanlanmasıyla oluĢan bölgeye has yemeklerin oluĢturduğu bir kültür olan yöresel
mutfak öğeleri geçmiĢten günümüze değiĢime uğrayarak gelebildiği gibi bölgede yaĢayan farklı
kültürlerin yorumlamasıyla farklı bir obje olarak ortaya çıkabilmektedir. Ġklim Ģartları yöresel
mutfakların karakterini belirlemede önemli bir faktördür. Mevsimsel Ģartlar yörede yetiĢen sebze ve
meyve çeĢitliliğini ve buna bağlı olarak da yapılan yemeklerin içeriğini ve lezzetini de
etkileyebilmektedir. Ġklimsel olarak sıcak kuĢakta yer alan bölgelerde hafif sebze yemekleri tercih
edilirken soğuk yerlerde daha yağlı ve hayvansal gıdalar tüketilmektedir (ġengül ve Türkay, 2014:2-
3).
Manevi mirasın çekirdeğini oluĢturan yöresel lezzetlerin tüketimi, ziyaretçilere otantik
deneyimler kazandırmaktadır (OkumuĢ ve Diğ.,2007:253). Yöresel yiyeceklerin geliĢmesi ve
yayılması için bir pazar sağlayabilen yerel ürünler, turizm ürününü geliĢtirip güçlendirmektedir
(Boyne ve Diğ. 2003:134). Yöresel ürünleri cazip kılan, onların satıĢlarını etkileyen unsurlar arasında
yerel ürünlerin özgünlüğü, özel bir yerde, belli bir kültürde oluĢması, tarihsel derinlik, beceri, bilgi
birikimi, yeme alıĢkanlığı ve diğer gelenekler gelmektedir (Berard ve Marchenay, 2008:5).
Yöresel mutfak unsurlarının ortaya çıkmasında etkili olan faktörler aĢağıdaki gibi sıralanabilir:
Yöreye has yiyecek içecek ürünleri
Dini etkiler
600