Page 613 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 613
DOĞU KARADENĠZ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN
SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠĞĠ: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERĠLERĠ

Serkan ġENGÜL1
Oğuz TÜRKAY2

ÖZET
Bu çalıĢmada Doğu Karadeniz mutfak kültürünün sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi ve bölgeye gelen ziyaretçilere yöresel
mutfak kültürünün bozulmadan sunulabilmesi için neler yapılması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunulmaya çalıĢılmıĢtır.
Son yıllarda turizm açısından oldukça çekici bir hal almaya baĢlayan Doğu Karadeniz Ģehirlerinin sürdürülebilir turizme
hizmet eden yöresel öğelerinin dikkate alınarak korunması ve bunun önemli bir unsuru olan mutfak kültürünün konuklara
doğru bir Ģekilde aktarılmasının sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla Ġlk olarak yöresel mutfak kavramı anlatılmıĢ daha
sonra Doğu Karadeniz mutfak kültüründen bahsedilmiĢ ve son olarak bu mutfak kültürünün sürdürülebilirliğinin
sağlanabilmesi için önerilerde bulunulmuĢtur.
Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz Mutfağı, Yöresel Mutfak Kültürü, Sürdürülebilir Yöresel Mutfak Kültürü,

SUSTAINABILITY OF THE BLACK SEA CUISINE: ISSUES AND SOLUTIONS

ABSTRACT
In this study, it is attempted to offer more specific suggestions about sustainability of the Black Sea culinary culture and be
able to present the regional cuisine to the visitors. It is necessary to carefully preserve the sustainable elements of the Eastern
Black Sea that have become quite popular in the recent years and to properly present the culinary culture as an important part
of the regional supply. For this purpose, firstly the concept of regional cuisine was explained; Eastern Black Sea cuisine
cultures was discussed and as final recommendations on how to ensure the sustainability of this culinary culture were made.

Keywords: Eastern Black Sea Cuisine, Regional Cuisine, Sustainability of Regional Cuisine

1 Öğr. Gör., Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi, info@serkansengul.net
2 Doç. Dr., Sakarya Üniversitesi, turkay@sakarya.edu.tr

599
   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618