Page 618 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 618
Yapılan araĢtırmalar sonucunda (Skuras ve Diğ, 2006; Everett ve Aitchison, 2008) turistlerin
yöresel yiyeceklere artan bir ilgisinin olduğu ve yöresel yiyecek diye adlandırılan ürünlere daha fazla
para ödemeye hazır oldukları görülmektedir.
Gastronomi turizminin geliĢtiği ve insanların özel lezzetleri tatmak için seyahat ettikleri
günümüz koĢullarında Karadeniz gibi kendine has mutfak kültürüne sahip olan bir bölgenin bu
kültürün sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için bazı öneriler aĢağıda sıralanmaktadır:
Valilik, kaymakamlık ve ticaret odaları gibi coğrafi iĢaret baĢvurusunda bulunabilecek
olan kurumların yöreye has ürünleri ve standartları belirleyerek coğrafi iĢaret
baĢvurusunda bulunması ve böylece bölgenin kendine has ürünlerinin ve yemeklerinin
bozulmasının ve unutulmasının engellenmesi gerekmektedir.
Eğitim kurumları tarafından özellikle bölge gençlerine yöreye has yemeklerin
malzemeleri ve yapılıĢı konusunda kurslar verilmesi ve mutfak kültürünün gençler
tarafından unutulmasının engellenmesi gerekmektedir.
Doğu Karadeniz mutfak kültürün hakkında bilgi verilen ve mutfak araç ve gereçlerinin
sergilendiği bir müzenin kurulması gerekmektedir.
Doğu Karadeniz yemeklerinin bulunduğu bir yemek tarifi kitabı hazırlanarak
arĢivlenmesi sağlanmalıdır.
Doğu Karadeniz mutfak kültürü ile ilgili kitap, dergi, süreli yayın gibi materyaller
toplanarak kalkınma ajansı bünyesinde kurulan bir kütüphanede hizmete sunulmalıdır.
Doğu Karadeniz’de hizmet veren yiyecek içecek iĢletmelerinde sunulan bölgeye has
lezzetlere bir standart getirilerek bölgesel bir mutfak ağı oluĢturulmalı ve bu
iĢletmelere yöreye özgü bir sınıflandırma ve yıldızlama ölçütü getirilmelidir. Böylece
yöreye gelen ziyaretçilerin doğru yemeği doğru Ģekilde yemesi sağlanabilecektir.
Bölgede bulunan konaklama iĢletmelerinin bünyelerinde Karadeniz yemekleri
konusunda uzman olan aĢçılara çalıĢtırılarak bölgeye özgü ürünlerin aslına uygun
olarak sunulması sağlanmalıdır.
Bölge çocuklarının ve gençlerinin kendi mutfak kültürlerinden uzaklaĢmaması için
okul kantinlerinde fast food ürünler yerine bölgesel bazda ürünler satılarak mutfak
kültürünün ve yemeklerinin unutulması önlenmelidir.
Yemek kültüründeki fast food değiĢimine karĢı olarak alıĢveriĢ merkezleri gibi
noktalara Doğu Karadeniz yemeklerinin yapıldığı iĢletmelerin açılması gerekmektedir.
Doğu Karadeniz mutfak kültürü sürdürülebilirliği temalı bir festival düzenlenerek,
sunulan yemekler ve içecekler ile bölge halkının bu kültürü unutmaması
sağlanmalıdır.
604
yöresel yiyeceklere artan bir ilgisinin olduğu ve yöresel yiyecek diye adlandırılan ürünlere daha fazla
para ödemeye hazır oldukları görülmektedir.
Gastronomi turizminin geliĢtiği ve insanların özel lezzetleri tatmak için seyahat ettikleri
günümüz koĢullarında Karadeniz gibi kendine has mutfak kültürüne sahip olan bir bölgenin bu
kültürün sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için bazı öneriler aĢağıda sıralanmaktadır:
Valilik, kaymakamlık ve ticaret odaları gibi coğrafi iĢaret baĢvurusunda bulunabilecek
olan kurumların yöreye has ürünleri ve standartları belirleyerek coğrafi iĢaret
baĢvurusunda bulunması ve böylece bölgenin kendine has ürünlerinin ve yemeklerinin
bozulmasının ve unutulmasının engellenmesi gerekmektedir.
Eğitim kurumları tarafından özellikle bölge gençlerine yöreye has yemeklerin
malzemeleri ve yapılıĢı konusunda kurslar verilmesi ve mutfak kültürünün gençler
tarafından unutulmasının engellenmesi gerekmektedir.
Doğu Karadeniz mutfak kültürün hakkında bilgi verilen ve mutfak araç ve gereçlerinin
sergilendiği bir müzenin kurulması gerekmektedir.
Doğu Karadeniz yemeklerinin bulunduğu bir yemek tarifi kitabı hazırlanarak
arĢivlenmesi sağlanmalıdır.
Doğu Karadeniz mutfak kültürü ile ilgili kitap, dergi, süreli yayın gibi materyaller
toplanarak kalkınma ajansı bünyesinde kurulan bir kütüphanede hizmete sunulmalıdır.
Doğu Karadeniz’de hizmet veren yiyecek içecek iĢletmelerinde sunulan bölgeye has
lezzetlere bir standart getirilerek bölgesel bir mutfak ağı oluĢturulmalı ve bu
iĢletmelere yöreye özgü bir sınıflandırma ve yıldızlama ölçütü getirilmelidir. Böylece
yöreye gelen ziyaretçilerin doğru yemeği doğru Ģekilde yemesi sağlanabilecektir.
Bölgede bulunan konaklama iĢletmelerinin bünyelerinde Karadeniz yemekleri
konusunda uzman olan aĢçılara çalıĢtırılarak bölgeye özgü ürünlerin aslına uygun
olarak sunulması sağlanmalıdır.
Bölge çocuklarının ve gençlerinin kendi mutfak kültürlerinden uzaklaĢmaması için
okul kantinlerinde fast food ürünler yerine bölgesel bazda ürünler satılarak mutfak
kültürünün ve yemeklerinin unutulması önlenmelidir.
Yemek kültüründeki fast food değiĢimine karĢı olarak alıĢveriĢ merkezleri gibi
noktalara Doğu Karadeniz yemeklerinin yapıldığı iĢletmelerin açılması gerekmektedir.
Doğu Karadeniz mutfak kültürü sürdürülebilirliği temalı bir festival düzenlenerek,
sunulan yemekler ve içecekler ile bölge halkının bu kültürü unutmaması
sağlanmalıdır.
604