Page 617 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 617
ukça önemli bir role sahip olmuĢtur. AĢağıda Doğu Karadeniz Bölgesi’ne özgü coğrafi iĢaret tescil
belgesine sahip ürünler sıralanmaktadır (www.tpe.gov.tr):
Akçaabat Köftesi (Trabzon)
AkkuĢ ġeker Fasulyesi (Ordu)
Giresun Tombul Fındığı
GümüĢhane Dut Pestili
GümüĢhane Kömesi
Coğrafi tescil iĢaretini alan bu ürünlerin çeĢitli Ģartlar ve teknik özelliklere sahip olarak
üretilmesi ve sunulması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu da ürün kalitesinin istenen standartlarda
olabilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra coğrafi iĢaret listesinde yer alan ürün, tanınmakta ve buna
bağlı olarak da değeri artmaktadır. Ülkenin kendine has özelliklere sahip olan ürünlerinin yer aldığı bu
listede Doğu Karadeniz bölgesinden daha fazla ürünün yer alması bölge halkının gelirinin
artırılabilmesi için oldukça büyük önem taĢımaktadır.
III. DOĞU KARADENĠZ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠĞĠ ĠÇĠN
YAPILMASI GEREKENLER
Doğu Karadeniz mutfak kültürü, Karadeniz Bölgesi genelinde baskın olarak karĢımıza
çıkmaktadır. Doğu Karadeniz’e has lezzetler Karadeniz Bölgesinin ve Türkiye’nin birçok yerinde
tanınmakta ve oldukça fazla tüketilmektedir. Bölge dıĢına yapılan göçler nedeni ile büyükĢehirlerde de
oldukça fazla olan Doğu Karadeniz nüfusu kendi yemeklerini ve kültürlerini de buralara taĢımıĢlardır.
Özellikle birçok büyükĢehirde yer alan Karadeniz yemekleri temalı restoranların menülerinde Doğu
Karadeniz yemekleri daha ağırlıklıdır. Bu da karĢılaĢılan bazı zorluklar nedeniyle bölgesel
özelliklerden kopuĢla ya da bazı yöreye has ürünleri bu restoranların bulunduğu Ģehirlerde temin
edilememesi ve bu nedenle ikame ürünlerin ya da yeterli nitelikte olmayan ürünlerin kullanılması ile
sonuçlanmaktadır.
Tarımsal alanlarda sanayi gübrelemesi ve çeĢitli zararlı ilaçların kullanılması da üretilen
ürünlerin eski niteliklerini kaybetmesine neden olmaktadır. Ekonomik açıdan daha fazla gelir getirdiği
düĢünülen ürünlerin bölgeyle özdeĢlemiĢ tarım ürünlerine tercih edilerek ekilmesi de bölgenin adıyla
anılan birçok ürünün azalmasına neden olmaktadır. Özellikle Giresun gibi adını kirazdan almıĢ bir
Ģehirde bile kiraz bahçelerinin sayısının oldukça azalması bunun en önemli göstergelerinden biridir.
Bunun yanı sıra bölgesel yapıya uygunluğu ve daha çok gelir getirmesi nedeni ile kivi ekiminin de
artması baĢka bir gösterge konumundadır.
603
belgesine sahip ürünler sıralanmaktadır (www.tpe.gov.tr):
Akçaabat Köftesi (Trabzon)
AkkuĢ ġeker Fasulyesi (Ordu)
Giresun Tombul Fındığı
GümüĢhane Dut Pestili
GümüĢhane Kömesi
Coğrafi tescil iĢaretini alan bu ürünlerin çeĢitli Ģartlar ve teknik özelliklere sahip olarak
üretilmesi ve sunulması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu da ürün kalitesinin istenen standartlarda
olabilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra coğrafi iĢaret listesinde yer alan ürün, tanınmakta ve buna
bağlı olarak da değeri artmaktadır. Ülkenin kendine has özelliklere sahip olan ürünlerinin yer aldığı bu
listede Doğu Karadeniz bölgesinden daha fazla ürünün yer alması bölge halkının gelirinin
artırılabilmesi için oldukça büyük önem taĢımaktadır.
III. DOĞU KARADENĠZ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠĞĠ ĠÇĠN
YAPILMASI GEREKENLER
Doğu Karadeniz mutfak kültürü, Karadeniz Bölgesi genelinde baskın olarak karĢımıza
çıkmaktadır. Doğu Karadeniz’e has lezzetler Karadeniz Bölgesinin ve Türkiye’nin birçok yerinde
tanınmakta ve oldukça fazla tüketilmektedir. Bölge dıĢına yapılan göçler nedeni ile büyükĢehirlerde de
oldukça fazla olan Doğu Karadeniz nüfusu kendi yemeklerini ve kültürlerini de buralara taĢımıĢlardır.
Özellikle birçok büyükĢehirde yer alan Karadeniz yemekleri temalı restoranların menülerinde Doğu
Karadeniz yemekleri daha ağırlıklıdır. Bu da karĢılaĢılan bazı zorluklar nedeniyle bölgesel
özelliklerden kopuĢla ya da bazı yöreye has ürünleri bu restoranların bulunduğu Ģehirlerde temin
edilememesi ve bu nedenle ikame ürünlerin ya da yeterli nitelikte olmayan ürünlerin kullanılması ile
sonuçlanmaktadır.
Tarımsal alanlarda sanayi gübrelemesi ve çeĢitli zararlı ilaçların kullanılması da üretilen
ürünlerin eski niteliklerini kaybetmesine neden olmaktadır. Ekonomik açıdan daha fazla gelir getirdiği
düĢünülen ürünlerin bölgeyle özdeĢlemiĢ tarım ürünlerine tercih edilerek ekilmesi de bölgenin adıyla
anılan birçok ürünün azalmasına neden olmaktadır. Özellikle Giresun gibi adını kirazdan almıĢ bir
Ģehirde bile kiraz bahçelerinin sayısının oldukça azalması bunun en önemli göstergelerinden biridir.
Bunun yanı sıra bölgesel yapıya uygunluğu ve daha çok gelir getirmesi nedeni ile kivi ekiminin de
artması baĢka bir gösterge konumundadır.
603