Page 639 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 639
Bu geleneğin, görsel anlamda turizm faaliyetlerinde kullanılabilecek bir olgu olarak
değerlendirilebilecek bir etkinlik niteliği olduğu söylenebilir. Turistler bu geleneğin yerine
getirilmesindeki anlamlı sürecini izleyebilir, hatta bu sürece dâhil olarak deneyim sahibi olabilir.
Özel iştirakçilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kolektif bir çalışması ile bir takım tanıtıcı ve
anlatıcı faaliyetler planlanabilir, festivaller ve şölenler düzenlenerek yörelerin turizm faaliyetlerine
katkıda bulunulabilir. Bu tip faaliyetler, geleneksel tören keşkeği geleneğinin turizm açısından
değerlendirilmesini sağlarken, hem somut olmayan kültürel mirasların korunmasına yardımcı olacak,
hem de yöre halkına gelir sağlayabilecektir.
KAYNAKÇA
Akkoyunlu, Z. (2012) “Türk Mutfağında Kaybolan Kerkük Yemekleri” Motif Akademi Halkbilimi
Dergisi Temmuz-Aralık Balkan Özel Sayısı-II ss.326-343
Albayrak, A. (2013) “Farklı Milletlerde Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması
Üzerine Bir Çalışma” Journal of Yasar University 30(8) ss.5049-5063
Beşirli, H. (2010) “Yemek Kültürü ve Kimlik” Milli Folklor Dergisi Yıl:22 Sayı:87 ss.159-169
Erkal, H. (2010) “UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Sistemleri‟nin, Somut Olmayan Kültürel
Mirasın yaşatılmasına ve Gelecek Kuşaklara Aktarılmasına Etkisi Üzerine Bir İnceleme” Gazi
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü- Yüksek Lisans Tezi
Erol, M. (2004) “Köy Hayırlarının Yapısal İşlevsel Özellikleri Üzerine Bir İnceleme: Gökçalı Köyü
Örneği” Türklük Birimi Araştırmaları XVI-Güz ss.112-126
Çelik, S.D.Y. (2010) “Mengen‟de Özel Gün Yemekleri” Milli Folklor Dergisi Yıl:22 Sayı:86 ss. 127-
139
Çetin, T. (2010) “Cumalıkazık Köyünde Kültürel Miras ve Turizm Algısı” Milli Folklor Dergisi
Yıl:22 Sayı:87 ss. 181-190
Kesici, M. (2012) “Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü” KMÜ
Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 14(23) ss. 33-37
Oğuz, M.Ö. (2009) “Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel İfade Çeşitliliği” Milli Folklor
Dergisi 89. ss.6-12
Sağır, A. (2012) “Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Tokat Mutfağı” Turkish Studies
İnternational Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume
7/4 p. 2675-2695
625
değerlendirilebilecek bir etkinlik niteliği olduğu söylenebilir. Turistler bu geleneğin yerine
getirilmesindeki anlamlı sürecini izleyebilir, hatta bu sürece dâhil olarak deneyim sahibi olabilir.
Özel iştirakçilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kolektif bir çalışması ile bir takım tanıtıcı ve
anlatıcı faaliyetler planlanabilir, festivaller ve şölenler düzenlenerek yörelerin turizm faaliyetlerine
katkıda bulunulabilir. Bu tip faaliyetler, geleneksel tören keşkeği geleneğinin turizm açısından
değerlendirilmesini sağlarken, hem somut olmayan kültürel mirasların korunmasına yardımcı olacak,
hem de yöre halkına gelir sağlayabilecektir.
KAYNAKÇA
Akkoyunlu, Z. (2012) “Türk Mutfağında Kaybolan Kerkük Yemekleri” Motif Akademi Halkbilimi
Dergisi Temmuz-Aralık Balkan Özel Sayısı-II ss.326-343
Albayrak, A. (2013) “Farklı Milletlerde Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması
Üzerine Bir Çalışma” Journal of Yasar University 30(8) ss.5049-5063
Beşirli, H. (2010) “Yemek Kültürü ve Kimlik” Milli Folklor Dergisi Yıl:22 Sayı:87 ss.159-169
Erkal, H. (2010) “UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Sistemleri‟nin, Somut Olmayan Kültürel
Mirasın yaşatılmasına ve Gelecek Kuşaklara Aktarılmasına Etkisi Üzerine Bir İnceleme” Gazi
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü- Yüksek Lisans Tezi
Erol, M. (2004) “Köy Hayırlarının Yapısal İşlevsel Özellikleri Üzerine Bir İnceleme: Gökçalı Köyü
Örneği” Türklük Birimi Araştırmaları XVI-Güz ss.112-126
Çelik, S.D.Y. (2010) “Mengen‟de Özel Gün Yemekleri” Milli Folklor Dergisi Yıl:22 Sayı:86 ss. 127-
139
Çetin, T. (2010) “Cumalıkazık Köyünde Kültürel Miras ve Turizm Algısı” Milli Folklor Dergisi
Yıl:22 Sayı:87 ss. 181-190
Kesici, M. (2012) “Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü” KMÜ
Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 14(23) ss. 33-37
Oğuz, M.Ö. (2009) “Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel İfade Çeşitliliği” Milli Folklor
Dergisi 89. ss.6-12
Sağır, A. (2012) “Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Tokat Mutfağı” Turkish Studies
İnternational Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume
7/4 p. 2675-2695
625