Page 375 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 375
e gelmişlerdir. Gümüşhane ilinde sınırlı da olsa bazı el sanatları faaliyetleri devam etmektedir.
Şiran ilçesinin bazı köylerinde el tezgâhlarında dokunan Ala Kilim; Kelkit’te üretilen ve tarihi Orta
Asya’ya dayanan Zilli Kilim; Merkeze bağlı Dölek Köyü’nde üretilen Gudu-toprak güveç öne
çıkmaktadır. Merkeze bağlı Mescitli Köyü’nde yeşil mermer taşından ısıya dayanaklı mangal taşı
üretilmektedir. Tamamen geleneksel yöntemlerle üretimin gerçekleştirildiği mangal taşının özelliği
ısıya dayanıklı olması, et ve et ürünlerini hızlı pişirmesidir (Günaydın, 2013:12).

TABLO 1.GÜMÜŞHANE İLİNDE Ö NE ÇIKAN KÜLTÜREL TURİZM KAYNAKLARI
Eski Gümüşhane, Santa Harabeleri, Satala Antik Kenti (Sadak Köyü),
Kromni(Krom) Antik Kenti, İkizevler Etnografya Müzesi
MÜZELER, Ö REN YERLERİ, SİT ALANLARI

KALELER Canca, Aşut Köyü, Edirne Köyü, Kalecik, Alçakale, Kov (Esenyurt), Krom
CAMİLER VE TÜRBELER (Vadisi), Kürtün, Övündü Köyü, Keçi, Gümüşkaya, Gümüştuğ (Avliyana)

Kaleleri
Süleymaniye Camii, Küçük Camii, Çamur Köyü Kümbeti, Firdevs Hatun
T ürbesi, Hasan Çagırgan Baba T ürbesi, Mısıroğlu T ürbesi

KİLİSE VE ŞAPALLER Santa Çinganlı, İşhanlı, Terzili, Piştovli, Hagios Georgies Manastır, Ayvalos,
KÖ PRÜLER Panaqhia (Meryem Ana) Manastır, Olucak (İmera) Manastır, Çakallı,
MİMARİ Ö RNEKLER Çakırkaya (Kalur), Çevreköyü (Zimon Köyü, Aşağıdere, Arpalı Köyü,
GÜMÜŞ HANE MUTFAĞI Alpullu, Zurnacılı-1, Zurnacılı-2 Kiliseleri ve Pavrezi Şapeli
Tohumoğlu, Gümüşkaya (Kodil Bahçe), Meryem Ana, Gümüşhane,
EL SANATLARI Kanberli, Ardesa, Yıldız Köyü, Zigana Eski İpek Yolu, Taş, Söğütağıl Köyü
GELENEKSEL HALK O YUNLARI Köprüleri
Gümüşhane Evleri; Balyemez Konağı-250 konuk kapasiteli (Restaurant,
Kafe), Hasan Fehmi Ataç Konağı-15 Yatak Kapasiteli (50 Kişilik Şark
Köşesi ve 750 Kişilik Bahçe), Hacı İmam Konağı-Kültür Sanat Evi
(Restaurant T ürk Mutfağı Özellikle Gümüşhane Mutfağından Yemekler
Sun ulmak t adır).
Sarıçiçek Köy Odaları
Çorbalar; Gendime, Kuşburnu, Gavut, Doduk, Fırfır, Dırma.
Ana Yemek; Borani, Herse, Galacoş, Evelik Dolması, Hingel.
Hamur İşleri; Siron, Golot, Kanzılı Börek, Bişi, Lemis, Hıngel,
Herle ve Kuymaklar; Süt, Isırgan, Kürt, Un Herlesi, Toğala, Peşkidan,
Hasude Kuymağı.
Tatlılar; Köme, Pestil, Hurma Tatlısı, Pestil Kavurması.
Şal, Keten veya Kevek İşlik, Camadan, Yük ve Çocuk Taşımak İçin
Kullanılan Yün Kaytonlar, Dırmaç İpleri, Zilli Kilim, Ala Kilim, Gudu
(toprak güveç), Mangal T aşı, Boynuz Kaplı Bıçaklar, Tahta Kepçe, Güveç,
Oklava, Sofra, Şal, Peştemal, Şalvar, Yelek, Etek Uçları Fırfırlı Entari.
Ağır Bar, Dizden Kırma, Sallanma, T urnalar, Sıksaray, Karakız, Dello, Temir
Ağa, Üç Ayak...

Torul ve Kürtün İlçelerinde Karadeniz Etkisi; Peştamal, Çabula, T rabzon
Last iği,
YÖ RESEL KIYAFETLER Kelkit, Köse ve Şiran İlçelerinde Doğu Anadolu Etkisi; İhram, Tepelik

Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve T urizm F., Zigana Dağı Kış Ş.,
Kelkit Ş., Kürtün Uluslararası Oryantirik ve Macera Yarış Şenliği

Yayla Şenlikleri; Seydi Baba Köyü, Araköy, Kabaktepe Köyü, Kadırga,
Bahçeli Köyü, Kazıkbeli, Taşköprü Kültür ve Yayla Ş., Alacapazar, Köse
Ş ENLİKLER Dağı, Güvende, Selimiye Köyü, Yeniköy Köyü, Yeni Yayla (Santa), Kırıntı,

Boğazyayla Köyü, Dumanlı Köyü, YukarıKulluca Köyü.

Kaynak:(Günaydın, 2013); http://www.gumushanekulturturizm.gov.tr/TR,57972/gumushane-gezi-rehberi.html (Erişim; 20.03.2015)

Gümüşhane; İkizevler Etnografya Müzesi ile 260 kişilik tiyatro salonu ve 60 kişilik cep
sinemasından oluşan bir Kültür Merkezine sahiptir.

Gümüşhane ilinde turizm arzından da bahsetmek yerinde olacaktır. İlde Turizm ve Belediye
Belgeli 9 tesis, 97 oda ve 367 kişilik yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. İlde turistlerin ortalama
kalış süreleri 1-2 gün olarak istatistiklere yansımaktadır.

361
   370   371   372   373   374   375   376   377   378   379   380