Page 156 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 156
itesinin düşük kalması, ilçe dışından sezonluk iş için gelenlerin para odaklı çalışması, gürültü
kirliliği ve çifte rezervasyon etmenlerinin memnuniyet derecesini düşürdüğünü vurgulamışlardır.

Fethiye’de turizm konusunda karar alma sürecinde kendilerinden görüş alınıp alınmadığı
konusunda katılımcılar hem farklı görüşler belirtmişler hem de görüşlerini sundukları muhatapları
farklı kurumlar şeklinde algılamışlardır. FETOB bulundukları her platformda önerilerini ve
şikâyetlerini dile getirdiklerini vurgulamıştır. Mavi Şef Derneği kalifiye personel ihtiyacı ve
belgelendirme konusunda, Çalış-Der, Çalış sahilinin düzenlenmesi konusunda, Deniz Ticaret Odası
kendi alanlarıyla ilgili konularda, Turizm Danışma Ofisi sundukları raporların ve FETAV karar alma
sürecinde sundukları görüşlerin dikkate alındığını belirtmişlerdir. Belediye kendilerine az
danışıldığını, bunun yanında işletmelerin kuruluş aşamalarında daha az hata yapmaları adına
danışmanlık hizmetlerini ücretsiz sunduklarını belirtmiştir. FTSO, isteklerini ve önerilerini iletecekleri
kuruluşların müdürlüklerinin Fethiye’de olmamasını bir eksiklik olarak görürken, FESOB ve Skal
Derneği kendilerine danışılmadığını belirtmişlerdir.

Sürdürülebilir turizm kavramının katılımcılar tarafından doğal, kültürel ve sosyal kaynakların
devamlılığını sağlayarak ve uzun vadeli düşünülerek kullanılması olarak belirtilmiştir. Sürdürülebilir
turizm kavramının çalışmaya katılan yerel yönetim ve STK’lar tarafından bir turizm türü olarak değil
bir bütün olarak algılandığı belirlenmiştir. Fethiye’de doğal, kültürel ve sosyal değerlerin korunması,
kaynakların verimli kullanılması ve turizmin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konusunda
katılımcılar görüş birliği içersindeler. Katılımcılar neler yapılması gerektiği konusunda,
sürdürülebilirlik konusunda ortak bir bilincin oluşturulması, yeni tesisler inşa edilirken proje
aşamasından itibaren ana plan çerçevesinde hareket edilmesi, belirlenmiş olan doğal ve kültürel
envanter dikkate alınarak bölge taşıma kapasitelerinin belirlenmesi, bakir alanların muhafaza edilmesi,
kolay para kazanma hırsının engellenmesi, kültür temelli farklılaşarak bölge değerlerini ön planda
tutan sürdürülebilir bir anlayışın benimsenmesi, geri dönüşüm çalışmalarının daha da desteklenmesi ve
yerel mutfak konusunda faaliyette bulunan işletme sayısının artırılması şeklinde görüş belirtmişlerdir.
Bu konuda katılımcıların yürüttükleri projeleri sorulduğunda, Deniz Ticaret Odası TURMEPA/Deniz
Temiz Derneği ile birlikte Fethiye’ye atık su toplama teknesi alımı projesini, Çalış-Der “Kuş Cenneti”
koruma çalışmalarını, Mavi Şef Derneği “Fethiye Lezzeti” projesini hayata geçirdiklerini
belirtmişlerdir. FETAV ile Fethiye Eko Turizmi Geliştirme Derneği kültürel zenginliğin korunması
adına Fethiye’de sürdürülebilir turizmin elzem olduğunu belirtmiştir. Kitle turizmi kapsamında yerel
halkın hizmetkâr edilmesi, onu kendi kültürel bağlarından kopardığını, bunun yerine Fethiye’ye gelen
ziyaretçiye kendi işletmesinde hizmet etmesi sürdürülebilir turizmle karşılıklı olumlu etki yaratacağını
düşünmektedir. FTSO, Babadağ’da yeni bir atlama pisti inşa ederek ve 38 tane yürüyüş yolu belirlenip
işaretlenme çalışması tamamlanarak bu konuda belirlenen hedefler doğrultusunda somut adımlar
attıklarını dile getirmiştir.

142
   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161