Page 157 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 157
UÇ
Sürdürülebilir turizm kavramı, çalışmaya katılan Fethiye’de yer alan yerel yönetim ve STK’lar
tarafından doğal, kültürel ve sosyal kaynakların devamlılığını sağlanarak ve uzun vadeli düşünülerek
kullanılması olarak belirtilmiştir. Sürdürülebilir turizm kavramının çalışmaya katılan yerel yönetim ve
STK’lar tarafından bir turizm türü olarak değil bir bütün olarak algılandığı belirlenmiştir.
Çalışmaya katılan Fethiye’deki yerel yönetim ve STK’lar tarafından sürdürülebilir turizm
konusunda yaşanan problemler belirtilmiş ve sürdürülebilirlik konusunda master planın oluşturulması,
kitle turizminden sürdürülebilir turizme geçişin yavaş ilerlemesine ivme kazandıracağı belirtilmiştir.
Ayrıca, turistik tesislerin inşasında proje aşamasından itibaren belirlenen ana çerçevesinde ele alınması
gerekmektedir. Aksi durumunda, yanlış yapılaşmadan dolayı yatırım yönetilemez hale gelmektedir ve
belirli bir noktadan sonra yatırım yatırımcıyı yönetmeye başlamaktadır.
Genel olarak tüm katılımcılar Fethiye’de halkın geniş kesiminin turizmden pay aldığını
düşünmektedir ve bu çalışmaya katılan Fethiye’deki yerel yönetim ve STK’ların, UNEP ve WTO’nun
belirlediği ekonomik süreklilik, yerel refah ve sosyal eşitlik amaçlarına paralel görüşlerinin olduğunu
ortaya koymaktadır.
UNEP ve WTO’nun belirlediği çalışan kalitesi amacına bakıldığında çalışmaya Fethiye’de
katılan yerel yönetim ve STK’ların turizm sektöründe çalışan kalitesinin artırılması yönünde hem fikir
olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmaya katılan yerel yönetim ve STK’ların birçoğunun çalışan kalitesinin
artırılması için projeler ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği görülmektedir. UNEP ve WTO’nun
belirlediği çalışan kalitesi hedefinde turizm sektörünün yaratığı işlerin sayısı ve kalitesinin
artırılmasıyla beraber çalışanlara ödenen ücretlerin artması ve işe alımlarda cinsiyet, ırk ve engelli
olunması ve benzeri durumlarda tüm kesimlere eşit fırsatlar sunulması gerekliliği bilincinin daha da
yerleştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Misafir memnuniyetinin Fethiye’de tüm kesim misafirlere hitap edecek şekilde artırılması,
fiyat istikrarının sağlanması ve yerel yönetim ile STK’lar tarafından bu bilincin oluşturulmasına daha
fazla katkı sağlanmasının olumlu olacağı düşünülmektedir.
Yerel yönetim ve STK’ların sürdürülebilir turizm kapsamında yürüttükleri çalışmalardan daha
fazla verim alınabilmesi için koordinasyon konusunun düşünülmesi gerekmektedir. Koordinasyon
eksikliği her bir örgütün yürüttüğü çalışmaların bir bütünlük oluşturmasını ve sürdürülebilirlik
kavramının sektörün bütününe yayılmasını engellediği düşünülmektedir.
143
Sürdürülebilir turizm kavramı, çalışmaya katılan Fethiye’de yer alan yerel yönetim ve STK’lar
tarafından doğal, kültürel ve sosyal kaynakların devamlılığını sağlanarak ve uzun vadeli düşünülerek
kullanılması olarak belirtilmiştir. Sürdürülebilir turizm kavramının çalışmaya katılan yerel yönetim ve
STK’lar tarafından bir turizm türü olarak değil bir bütün olarak algılandığı belirlenmiştir.
Çalışmaya katılan Fethiye’deki yerel yönetim ve STK’lar tarafından sürdürülebilir turizm
konusunda yaşanan problemler belirtilmiş ve sürdürülebilirlik konusunda master planın oluşturulması,
kitle turizminden sürdürülebilir turizme geçişin yavaş ilerlemesine ivme kazandıracağı belirtilmiştir.
Ayrıca, turistik tesislerin inşasında proje aşamasından itibaren belirlenen ana çerçevesinde ele alınması
gerekmektedir. Aksi durumunda, yanlış yapılaşmadan dolayı yatırım yönetilemez hale gelmektedir ve
belirli bir noktadan sonra yatırım yatırımcıyı yönetmeye başlamaktadır.
Genel olarak tüm katılımcılar Fethiye’de halkın geniş kesiminin turizmden pay aldığını
düşünmektedir ve bu çalışmaya katılan Fethiye’deki yerel yönetim ve STK’ların, UNEP ve WTO’nun
belirlediği ekonomik süreklilik, yerel refah ve sosyal eşitlik amaçlarına paralel görüşlerinin olduğunu
ortaya koymaktadır.
UNEP ve WTO’nun belirlediği çalışan kalitesi amacına bakıldığında çalışmaya Fethiye’de
katılan yerel yönetim ve STK’ların turizm sektöründe çalışan kalitesinin artırılması yönünde hem fikir
olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmaya katılan yerel yönetim ve STK’ların birçoğunun çalışan kalitesinin
artırılması için projeler ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği görülmektedir. UNEP ve WTO’nun
belirlediği çalışan kalitesi hedefinde turizm sektörünün yaratığı işlerin sayısı ve kalitesinin
artırılmasıyla beraber çalışanlara ödenen ücretlerin artması ve işe alımlarda cinsiyet, ırk ve engelli
olunması ve benzeri durumlarda tüm kesimlere eşit fırsatlar sunulması gerekliliği bilincinin daha da
yerleştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Misafir memnuniyetinin Fethiye’de tüm kesim misafirlere hitap edecek şekilde artırılması,
fiyat istikrarının sağlanması ve yerel yönetim ile STK’lar tarafından bu bilincin oluşturulmasına daha
fazla katkı sağlanmasının olumlu olacağı düşünülmektedir.
Yerel yönetim ve STK’ların sürdürülebilir turizm kapsamında yürüttükleri çalışmalardan daha
fazla verim alınabilmesi için koordinasyon konusunun düşünülmesi gerekmektedir. Koordinasyon
eksikliği her bir örgütün yürüttüğü çalışmaların bir bütünlük oluşturmasını ve sürdürülebilirlik
kavramının sektörün bütününe yayılmasını engellediği düşünülmektedir.
143