Page 650 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 650
YÖRESEL YİYECEKLER, TURİZM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Ozan KAYA1

ÖZET
Yemekler insanların en temel fizyolojik ihtiyacıdır. Ancak turizm hareketlerinde ve günlük yaşamdaki yerine baktığımızda
yiyeceklere çok daha farklı anlamlar ve işlevler yüklenmektedir. Bir bölgeyi diğerinden ayıran en önemli unsurlardan biri
olarak yöresel yiyecekler turistleri bölgeye çekme ve turist deneyimlerindeki rolü nedeniyle destinasyonların imaj oluşturma
ve markalama çalışmalarında kritik bir yere sahiptir. Bununla birlikte turistlere sunulan yiyecek ve içecek türlerinin
destinasyonların ekonomik, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında önemli rol oynadığı ve yerel kaynaklarla
üretilen ürünlerin hem ev sahibi hem de ziyaretçi açısından fayda sağladığı bilinmektedir. Bu kapsamda çalışmada yöresel
yiyecekler, turizm ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiler kavramsal olarak ele alınmıştır. Buna göre yöresel yiyecekler ve
turizm bağlamında, ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bütüncül ulusal, bölgesel ve
yöresel stratejiler çerçevesinde kamu otoritesinin, girişimcilerin ve yerel toplumunun işbirliği içinde faaliyet göstermesi
gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yöresel Yiyecekler, Sürdürülebilir Kalkınma, Turizm, Yiyecek Turizmi.

LOCAL FOOD, TOURISM AND SUSTAINABLITY

ABSTRACT
Food is the basic physiological needs of the human being. But when we look at the status of the food in daily life and tourism
it has much more meaning and functions. Local food is the most important factor that differentiate a region one another. It
has a great role in touristic experiences and act as a pull factor. So, local food has very important situation in image building
and branding efforts of destinations. However variety of food and beverages which served to tourists have unique role in to
enhance economic, socio cultural and environmental sustainability. In this study, the relationship between local food, tourism
and sustainability discussed conceptually. As a result of the study, it can be argued that, -in the context of local food and
tourism- to ensure economic, socio-cultural and environmental sustainability, a holistic national, regional and local strategies
must be operated by government, entrepreneurs and local community in collaboration.

Keywords: Local Food, Sustainable Development, Tourism, Food Tourism.

1 Yrd. Doç. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, ozankaya@mu.edu.tr

636
   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655