Page 659 - Stk 2015 Bildiriler E-Kitap
P. 659
MEVSİMSELLİĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME ETKİSİ:
ANTALYA ÖRNEĞİ

Hasan Hüseyin SOYBALI1
Çiğdem OKġĠT2
Fatma ARIN3

ÖZET
Bu çalıĢmanın amacı Antalya bölgesinde yaĢanan mevsimsellik sorununu ortaya koyarak ileriki dönemlerde sürdürülebilir
turizm üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini incelenmektir. Mevsimselliğin tespiti, Antalya Ġl Kültür ve Turizm
Müdürlüğünden alınan 2004-2014 yılları arasında gerçekleĢen aylık ziyaretçi verileri kullanılarak, ARIMA zaman serileri
analiz yöntemi ile yapılmıĢ ve Antalya’da mevsimsel dalgalanmanın var olduğu tespit edilmiĢtir. Bu verilere dayalı olarak
Antalya’da mevsimselliğin azaltılması durumunda sürdürülebilir turizme sağlayabileceği katkılar ortaya konulmaya
çalıĢılmıĢtır.

Anahtar Kelimeler: Turizm, Mevsimsellik, Sürdürülebilir Turizm, Antalya.

THE EFFECTS OF SEASONALITY ON SUSTAINABLE TOURISM:
THE CASE OF ANTALYA

ABSTRACT
The purpose of this study is to identify the seasonality problem in Antalya and examine its mainly negative and few positive
effects on the development sustainable tourism in the future. The monthly statistical data on number of visitors and nights
spent in hotels between 2000 and 2014 was obtained by the Antalya Provincial Culture and Tourism Directorate and analysed
by employing ARIMA time series analysis. The results of the analysis revealed that there are seasonal fluctuations in number
of visitors to Antalya. Considering the results, if the seasonality in Antalya is alleviated, it’s possible contributions to the
development of sustainable tourism had been tried to put forward.

Keywords: Tourism, Seasonality, Sustainable Tourism, Antalya.

1 Doç. Dr., Afyon Kocatepe Üniversitesi, Turizm Fakültesi, hsoybali@aku.edu.tr
2 Turizm ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı Y.Lisans öğr., Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sos. B. Enst. cigdemoksit@gmail.com.tr
3 Turizm ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı Y.Lisans öğr., Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sos. B. Enst. fatma.nur26@hotmail.com.tr

645
   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664